Time	Duration	Content
8:30-9:00	30 min	Continental Breakfast & Coffee
9:00-9:25	25 min	Introductions - Prompt: Share 1 inspiring educational moment
		(teacher/student)
9:25-9:55	30 min	The Arc of the Course (Lay out 3 course threads, Mind map connections,
		Look at arch within models of communication lesson)
9:55-10:15	30 min	Chapter Content Focus (Assign chapters to individually outline and to draw
		from for teaching demonstrations)
10:15-10:30	15 min	Break
10:30-11:10	40 min	Discuss Chapter Content
11:10-11:30	20 min	Activity-Based Lesson Planning (Show several model lesson plans/contrast
		to some of my early bad lesson plans)
11:30-12:00	30 min	Small Group Lesson Planning (4 groups of 3 – assign chapter to lesson plan)
12:00-1:00	60 min	Lunch
1:00-1:30	30 min	Share Lesson Plans
1:30-1:45	15 min	Oral Communication Center Orientation
1:45-2:20	40 min	Introduction to Classroom Technology
2:20-4:00	100 min	ELMS Introduction

Tuesday, August 26, 2014: New OCP Instructors

Wednesday, August 27, 2014: New & Returning OCP Instructors

Time	Duration	Content
8:30-9:00	30 min	Continental Breakfast & Coffee
9:00-10:30	90 min	Teaching Demonstrations (5-7 min demo and disc)
10:30-10:45	15 min	Break
10:45-11:30	45 min	Introduction to the Assignments
11:30-12:00	30 min	How to Introduce & Debrief Activities
11:30-12:00	30 min	Introduction to Informational Briefing (optional session)
12:00-1:00	60 min	Lunch
1:00-1:15	15 min	Introductions and Learning Community Doodle
1:15-1:45	30 min	New Instructors: Classroom Climate Expectations – UMD Demographics, Setting classroom climate, Security, Freshmen connection, Academic Achievement, Student Athletes Returning Instructors: Welcome back, Course Changes, Tech Updates
1:45-2:45	60 min	Activity Sharing – Best Practices and Idea Swap (* everyone bring best activity to share and how intro/debrief it) & How Diversity Can Fit In
2:45-3:00	15 min	Break
3:00-4:00	60 min	Working with ESL Students

Thursday, August 28, 2014: All OCP Instructors

Time	Duration	Content
8:30-9:00	30 min	Continental Breakfast & Coffee
9:00-12:10		Undergraduate Studies Oral Communication

		Learning Outcomes Assessment & Norming
12:10-12:45	35 min	Lunch
12:45-12:55	10 min	Sustainability & Teaching
12:55-1:55	60 min	Final Wrap-Up
		Substitute List Directions
		Course Reminders
		Brainstorm Group Project
1:55-2:00	5 min	Send Off